Nettverk

Flytt serveren til skyen

Hva er sky?

Skyløsning betyr at teknologi og infrastruktur er levert over internett. Kort forklart har du har flyttet data off-site eller utenfor ditt egen serverrom. For kunden er alt ofte tilgjengelig gjennom en personlig konto via nettleseren.  

Tradisjonelt sett har IT-leverandører levert lokale servertjenester eller «on-premise» som betyr at du har server, maskinvare og drift lokalt.

Forskjellige typer skytjenester

Offentlig sky som f.eks. Microsoft Azure betyr at Microsoft eier og drifter alt av hardware, programvare og all tilhørende infrastruktur.

Privat sky er definert som tjenester for databehandling i skyen som tilbys over nettet eller privat, internt nettverk til bare utvalgte brukere.

Hybrid sky kan være en kombinasjon av både offentlig sky, privat sky og on-premise i en samlet løsning. For selv om du kanskje velger å flytte de fleste tjenestene dine til skyen, er det ikke nødvendigvis det beste valget for alle typer tjenester.  Valget av teknologi bør henge sammen med riktig kombinasjon av prismodell, tekniske evner og egenskaper for hver enkelt applikasjon. Det kan f.eks. lokale servere, satt til å løse en enkelt oppgave i et produksjonsmiljø eller filservere som er nødt til imot store mengder data til enhver tid, uten stopp. Det er ikke uten grunn til at hybrid sky omtales som det beste fra to verdener.

IAAS og SAAS - Hva er forskjellen?

SaaS «software as a service» betyr at leverandøren av skytjenesten er verten for løsningen. Softwareleverandøren administrerer programvare og infrastruktur i ett abonnement.

IaaS «infrastructur as a service» betyr at leie av servere, virtuelle maskiner, lagring, nettverk og operativsystem i ett betal etter bruk prinsipp.

Hvordan bør du flytte fra on-premise til sky?

Har du servere, lagring, programvare og andre applikasjoner kjørende på en on-premise løsning er du klar over hvilke utgifter dette kan medføre, både ved daglig drift og ved det uforutsette. Det vil samtidig også kreve mye tid og ressurser til vedlikehold av løsningen for å holde tritt med dagens utvikling. Med å flytte dette til skyen vil du frigjøre mye av ressursene knyttet til drift og vedlikehold, samtidig som du åpner for muligheten til å skalere løsningen når behovet endres i virksomheten.

3 vanlige fordeler med å migrere til skyen

Sikkerhet

Tar vi utgangspunkt i Microsoft sine skyløsninger, er disse overvåket for angrep og sikkerhetsbrudd 24 timer i døgnet. Med over 3500 sikkerhetseksperter og 1 milliard årlig dedikert til utvikling av sikkerhet for sine løsninger, er du som kunde trygg på at dine data alltid er godt ivaretatt.

Betal for det du trenger

Skytjenester gjør det mulig å kun betale for de applikasjonene og tjenestene du trenger, som fra tidligere var bundet til programvarepakker og mindre fleksible systemer, med mye ekstra kostnader. Bruker du f.eks. Azure fra Microsoft kan du i tillegg også fortsette å bruke dine kjente programmer i skyløsningen, noe som gjør overgangen til skyen mindre merkbart for dine ansatte.

Fleksibilitet

Når du går fra on-premise løsning, som normalt vil kreve en langsiktig forpliktelse til kostnader knyttet til infrastruktur. Kan du med en skyløsning gjøre endringer når du f.eks. trenger mer serverkapasitet, endre eller legge til flere brukere kan du øyeblikkelig utføre endringene i skytjenesten. Skulle behovene endre seg underveis, gir en skyløsning deg friheten til å skalere opp eller ned.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Les mer Personvernerklæring. Du kan når som helst melde deg av vårt nyhetsbrev.